İlk fırsatta deneyeceğim. Çok lezzetli bir meyve. Nasıl yetiştiğini çok merak ettim ve ufak bir araştırma yaptım. Kiviyi birçok şeyde kullanabilirsiniz.
Tatlılarda, salatalarda, dondurmalarda. Tek başına bile çok güzel. Ufak bir araştırma ile öğrendim ki kivi -18 derece altındaki soğuk iklimlerde yetişmiyor. Ama bu bizim evde fidan yetiştirmemize engel değil. Eğer sizlerde evinizde kivi nasıl yetiştirilir öğrenmek istiyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.
Kivi çimlendirme işlemini adım adım sizlere anlatmaya çalışacağız. Kivi yetiştirmek istiyorum diyenler için ufak bir başlangıç olsun.
Evde Kivi Fidanı Nasıl Yetişir
Malzemeler
1- İhtiyacınız olan şeylerin başında organik bir kivi geliyor. Kivinin birkaç türü vardır. Bu çimlendirme işlemi için diğer türlerinde denemesini yapmak gerekiyor.
2- Küçük bir kupa veya bir kap. Çimlendirme esnasında içinde tohumları bekletmek için kullanacağız. Çimlendirme aşamasında ilk hafta için kullanılacak.
3- Kağıt havlu , sağlam plastik bir kap. Bu malzemeler kiviyi çimlendirme aşamalarında mini sera etkisi yapacaktır.
4- Toprak. Ben herhangi bir saksı toprağı kullanacağım. Ama organik gübre karışımlı toprak , vernükilit, vernit karışımlı toprak kullanmanızı tavsiye ederiz.
5- Saksı. Çimlenme için yeterli büyüklükte olması yeterli. Filizlendikten sonra daha büyük bir saksı veya alana taşımanız gerekebilir.
6- Güneş veya büyümeye faydalı olacak bir ışık. Özellikle çimlenme esnasında ışığa çok ihtiyacımız olacak.
-------- Sponsorlu --------
Kivi Çimlendirme Teknikleri
Organik kivinin içinde bulunan tohumları dikkatli bir şekilde temizleyin. Su kullanarak bu işlemi yapabilirsiniz. Tamamen temizlenmesi için bu adımı birkaç kez tekrar edebilirsiniz. Tohumları su ile dikkatli bir şekilde yıkayarak temiz hale getirebilirsiniz.
Temizlediğiniz tohumları kupa içine koyun. Ve üzerine ılık su ilave edin. Daha sonra sıcak bir alan üzerine bu bardağı koyunuz. Sıcak bir pencere pervası olabilir. Bilgisayar üstü olabilir. Yaklaşık bir hafta boyunca burada bekletin. Filizlenme başlayana kadar. Bakteri üremesini engellemek için her gün suyu değiştirebilirsiniz.
Yaklaşık bir hafta sonra açmaya başlayan tohumları görebilirsiniz. Birkaç kat olan havlu kağıdı ılık su ile ıslatalım. Bir tabağın üzerine yerleştirelim. Ve tohumları peçetenin üzerine alalım. Tohumların üzerini plastik bir kap ile kapatalım. Ve güneşli bir ortama koyup bekletelim. Hava akımını sağlamak için plastik kap üzerine delikler açalım.
Tohumların hızlıca filizlendiğini göreceksiniz. Filizlenmiş tohumları toprağa dikebiliriz.
Filizleri dikmeden önce toprağı hazırlayıp nemlendirelim. Toprağın 2 cm altına tohumları dikelim. Tohumları birkaç santim ara ile toprağa yerleştirelim. Güneşli ve sıcak ortamda yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Eğer eviniz soğuksa üzerine plastik şişe kapatabilirsiniz. Sera etkisi sağlayacaktır. Artık yavaş yavaş büyümeye başlayacak.
Toprağın her zaman nemli olduğundan emin olun. Su birikintisi içinde bekletmeyin. Güneş ışığı ideal olacak.
-------- Sponsorlu --------