Dereotunun Faydaları Nelerdir?
Dereotu çeşitli yemeklere lezzet katması için kullanılan otlardan biridir. Kullanıldığı başlıca yemekler arasında salata, çorba, sos, balık ve et yemekleri yer almaktadır. Ancak sadece yemeklere tat katması için kullanılan bir ot değildir. Aynı zamanda içerisinde pek çok faydaları da barındırmaktadır. Doğal olarak yetiştiği için oldukça faydalı bir ottur.
Birtakım hastalıklara karşı oldukça etkili olan dereotu, bağışıklık sisteminin artmasını sağlayarak mikroplar ile savaşma gücünü de arttırmış olur. Dereotu çok az miktarda kalori içermektedir. Bu özelliği ile diyet yaparak yiyip içtiklerine dikkat eden insanlar için, besin listelerinin üst sıralarında yer almaktadır.
Serbest Radikallere ve Kanserojenlere Karşı Koruma
Dereotunun monoterpen bileşenleri, aksi takdirde vücuda zarar verebilecek olan oksidize moleküllere anti-oksidan molekül glutatiyonun bağlanmasına yardımcı olan glutatyon-S-transferaz enzimini aktive ettiği gösterilmiştir. Dereotu uçucu yağlarının aktivitesi, sigara dumanı, kömür ızgarası dumanı ve çöp yakma fırınından çıkan dumanın bir parçası olan benzopirenler gibi belirli kanserojenler türlerini nötralize etmeye yardımcı olabilecek “kimyasal koruyucu” bir gıda (maydanoz gibi) olarak nitelendirir.
Anti-Bakteriyel Baharat
Dereotunun toplam uçucu yağ kısmı, bakteri çoğalmasını önleme kabiliyeti açısından incelenmiştir. Bu açıdan, dereotu “bakteriyostatik” veya bakteri düzenleyici etkilere sahip olduğu gösterilen sarımsak ile sahneyi paylaşmaktadır.
Kemik Kaybını Önlemeye Yardımcı Olur
Kimyasal koruyucu ve bakteriyostatik özelliklerine ek olarak, gıda sıralamamız, dereotu çok iyi bir kalsiyum kaynağı olarak nitelendirdi. Kalsiyum, menopozdan sonra ve romatoid artrit gibi bazı durumlarda oluşan kemik kaybını azaltmak için önemlidir. Besin sıralama sistemimiz diyet lifi için iyi bir kaynak ve manganez, demir ve magnezyum mineralleri için iyi bir kaynak olarak dereotu yetiştirdi.
Dereotu, hem yaprakları hem de tohumları baharat olarak kullanılan benzersiz bir bitkidir. Dereotunun yeşil yaprakları kıvırcıktır ve yumuşak, tatlı bir tada sahiptir. Dereotunun adı, “sessiz” anlamına gelen eski Norse dili dilla’dan geliyor. Bu isim, dereotunun geleneksel kullanımlarını hem karın ağrısı hem de bir uykusuzluk giderici olarak yansıtmaktadır.
-------- Sponsorlu --------
Menstrüel Krampları Azaltmaya Yardım edebilir
Tayland’daki Khon Kaen Üniversitesi Biyoistatistik ve Demografi Anabilim Dalı tarafından yürütülen bir araştırmada dereotu etkilerinin başta ağrılı dönemler veya menstrüel kramp olarak da bilinen birincil dismenore olan öğrenciler arasında, gençlik yıllarının sonlarında veya 20’li yaşların başında olduğu görülüyor.
Dereotu, papatya, tarçın, gül, rezene, çemen, zencefil, guava, rubarb, uzara, kediotu ve zataria gibi beş bitki dışı takviyeden (balık yağı, melatonin, vitamin B1 ve E, Ve çinko sülfat) çeşitli formülasyonlarda ve dozlarda. Etkiler güçlü olmadığı halde, dereotu da dahil olmak üzere kramplarla ilişkili rahatsızlık ve ağrıların bir kısmını azalttığından birkaç takviye için etkili olduğuna dair bazı kanıtlar açıktı.
Depresyonu Azaltmaya Yardımcı Olur
Depresyon pek çok kişi, yetişkin ve gençler arasında büyük bir sorundur. Dereotu otu, aslında depresyon için doğal bir çare olarak çalışabilir. American Journal of Therapeutics’de yayınlanan bir araştırma, Fas’ın güneyinden gelen dere sularının antidepresan ve analjezik özelliklerini araştırmayı amaçlıyordu.
Dereotu bitkisinin ekstraktları deneklere uygulandı ve ilaç referanslarına (sertralin ve tramadol) kıyasla anlamlı bir antidepresan ve analjezik etki gösterdi. Buna ek olarak, dereotuolumsuz etkilere neden olmaz. Dereotu bitkisinin sulu ekstraktının fitol besin maddesi ile incelenmesi içerdiği polifenoller, flavonoidler ve tanenlerden yararlandığını gösterdi.
Doğal Böcek Kovucusu Olarak Davranabilir
Dere otu, Gıda Koruma Dergisinde yayınlanan araştırmada gösterildiği gibi, böcekleri püskürtme kabiliyetini göstermiştir. Yirmi bitki kökenli yağlar böcek öldürücü etkileri açısından değerlendirildi. Cevaplar, farklı türler, bitki yağları ve maruz kalma süresi ile değişiyordu.
Fumiganttaki yüzde 50 ölümcül doz değerlerine dayanarak, dereotu yağı en yüksek mortaliteyi uyandırdı, bunu yarrow ve okaliptus yağı izledi. Melaleuca ve limon kokulu çay ağacı yağları böcekleri itmek için de kullanışlıdır. Neroli birgard yağı ve turunçgiller sırasıyla çörek veya yosun otu oluşturdu.
Bu sonuçlar, diğerlerinin yanı sıra dereotu yağının, depolanmış tahılların böcekler ve akarlardan korunmasına yardımcı olan maddeler olarak gelişme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor – hastalık oluşturan kimyasallardan çok daha iyi ve daha güvenli bir seçim.
Dereotu Nasıl Seçilir ve Saklanır?
Mümkün olduğunca otun kurutulmuş şekli üzerine taze dereotu kullanın, çünkü narin kokulu lezzetinde üstün olur. Taze dereotunun yaprakları tüy ve yeşil renkli olmalıdır. Biraz solgun hale getirilmiş olan dereotu yaprakları hala kabul edilebilir, çünkü topladıktan sonra genellikle çok hızlı bir şekilde solarlar.
Kurutulmuş otlar ve baharatlar süpermarketlerde yaygın olarak bulunabiliyor olsa da, bölgenizdeki yerel baharat ve etnik mağazaları keşfedebilirsiniz. Çoğu kez, bu mağazalar, düzenli piyasalarda sunulanlara kıyasla üstün kalite ve tazeliği olan kuru otlar ve baharatların geniş bir seçim yelpazesine sahiptir. Tıpkı diğer kurutulmuş otlar gibi, organik olarak yetiştirilen dereotu tohumlarını seçmeye çalışın.
DERE OTU MUCİZELERİ İLE İLGİLİ BU BİLGİLENDİRİCİ YAZIYI ARKADAŞLARINIZLA PAYLAŞMAYI UNUTMAYIN.. sağlıcakla kalın.
-------- Sponsorlu --------