Bazı kalorileri kesip sentetik şekerlerle zayıflayacağınızı düşünebilirsiniz. Ama aslında bunlar sadece iştahınızı açar ve probleme katkıda bulunur.
Eğer vücudunuza bakmak ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız, unutmayın ki en iyi yol besleyici ve iyi düşünülmüş bir diyettir. Vücudunuza aldığınız her şey önemlidir. Bazı yiyecekler kaslarınızın ve organlarınızın doğru işlemesini sağlar, dolayısıyla günlük aktivitelerinizde kaslarınızı daha çok hissetmeniz önemlidir.
“Ne yerseniz osunuz.” Bu sadece eski bir atasözü değildir. Tükettiğiniz her şey tüm sağlığınız ve gündelik yaşamınız üzerinde büyük etkiye sahiptir. Diyetiniz besleyici ve dengeli olmalıdır, ve sizi cezbeden bütün toksik ve zararlı maddelerden uzak olmalıdır. Bu makalede yaşlanmanızı hızlandıracak yiyeceklerden bahsedeceğiz.
Hayatınızdan yıllar alan yiyecekler
Hepimiz bize hayatımızda yardımcı olduğunu düşündüğümüz küçük atıştırmalar alırız ama gerçekte bunlar bize zararlıdır ve hayatımızdan yıllar alır. Şimdi çatal kaşıkları bırakın ve hangi yiyeceklerin yaşlanmayı hızlandırdığını, hangilerinin sağlıksız olduğunu ve vücudun normal fonksiyonlarını yavaşlattığını okumaya devam edin.
● Karışık etler
Salam, sosis ve benzeri karışımlarla üretilen etler içlerinde aşırı oranda yağ bulundurur, özellikle de doymuş yağlar. İçinde 1,5 gramdan fazla doymuş yağ içeren 100 gram et oldukça büyük bir zarar riski taşır, bu riskler kardiyovasküler hastalıklar, obezite, aşırı kilo ve inmelerdir.
Bilmediğiniz ise bu yiyeceklerin düzenli olarak tüketildiğinde kansere yol açabilecek yüksek oranda nitrat içerdiğidir. Unutmayın yüksek sodyum oranı kalp problemlerine sebep olur ve kan basıncını yükseltir.
● Tatlandırılmış içecekler
İçeriğinde yüksek oranda şeker bulunan içecekler aşırı kiloya ve diyabete sebep olur. Şeker vücudun işlemesi için gerekli olsa da, bu tatlandırılmış içeceklerin içinde bulunan aşırı şekerin sağlığa olumsuz etkisi vardır ve organlarla önemli vücut sistemlerinin performansını etkiler.
● Patates kızartması
Aşırı oranda doymuş yağ, trans yağ ve kolesterol içeren patates kızartması çok lezzetlidir ama sağlıklı bir yaşam için çok kötü bir seçimdir. Her 100 gramda 500 kalori bulunur. Bu da her kızartma yediğinizde iştahınızı arttıracağına ve bir kaç tane tüketmenin sizi obezite ve aşırı kiloya sürükleyebileceğine işarettir.
-------- Sponsorlu --------
● Pizza ve hamburger
Bir cuma gecesi bir kaç dilim pizza veya haftasonu hamburger nedir ki? Peki içlerindeki doymuş yağlar, sodyum ve şekere ne demeli? Pizza ve hamburgerler besleyici öğeler taşımadıkları için düzenli tüketildiğinde çok zararlıdır ve sağlık risklerini arttırır.
● Dondurma
Lezzetli ve tazeleyici olsa da dondurma doymuş yağ, trans yağ, şeker ve kolestrol içerir. Dondurmanın içindeki kolesterol oranından bahsetmemize gerek yok, ama yüzleşmeniz gereken bir şey var: Harika bir rahatlatıcı olabilir, ama dondurma çok sağlıksız bir seçimdir.
● Şekerleme
Şekerden yapıldıklarını biliyorsunuz değil mi? Bu harika tatmin çok uzun süreli etkiler taşır. Şekerlemeler çok yüksek oranda şeker içerir ve diyabet ile obeziteye yol açarken vücudun insulin direncini arttırırlar.
● Tuz
Vücudunuz düzenli tuza ihtiyaç duyar, ama her gün tükettiğiniz yemeklerdeki tuz bu ihtiyacı karşılamaz. Ticari olarak satılan tuz içeriğinde toksik olabilecek kompleks kimyasallar içerir, çok tuz içeren bir diyet vücutta su ve sıvı tutulumuna sebep olur ve sağlıksız kas depozitlerini arttırır. Günde önerilen tuz alımı 6 gram olmalıdır.
● Yapay tatlandırıcılar
Yapay tatlandırıcılar iştahı uyarır. Böylece akıllı bir diyet yapmaya çalışırken aslında daha fazla yersiniz ve aşırı şekerle yağ gibi sağlıksız yiyecekler yiyerek sağlığınızı riske atma olasılığınız artar.
● Kırmızı et
Doğru! Her akşam yemeğinde biftek yememelisiniz. Dengeli bir diyet içinde kırmızı et taşır ama sınırlı oranda almalısınız. Kırmızı et içinde kalbiniz için kötü olan doymuş yağlar içerir. Vücudunuz bunları çok yavaş sindirir, dolayısıyla vücut bunları yakmak için ihtiyacı olan asıl enerjiyi harcar. Bu da kilo vermeniz önünde engeldir.
● Rafine karbonhidrat
İşlenmiş yiyecekler genelde tüm besleyici özelliklerini yitirmiş olurlar ve yendikleri zaman çok sağlıksız etkileri olur. Özellikle mısır gevreği organik veya genetiği oynanmamış şekilde diyetinize eklendiğinde sağlıklı bir katkı olabilir, ama işlenmiş mısır gevreği paketlenmeye kadar geçen sürede neredeyse hiç besleyici öğe taşımaz.
Rafine karbonhidratlar yüksek şeker oranına ve vücutta yağ tutulumuna sebep olur.
Unutmamanız gereken noktalar
Uzun süren sağlıklı bir yaşam için, besleyici ve dengeli bir diyet anahtardır, aynı zamanda vücudun en temel ve önemli işlevlerini destekler. Doğru beslenmenin uzun süren etkilerini görmek ve yaşlanmanızı hızlandıran bu yiyeceklerden uzak durmak sizin yararınıza olacaktır.
-------- Sponsorlu --------