Şevketi Bostan Nedir?
Papatyagiller ailesinden olan şevket-i bostan ya da mübarek dikeni Portekiz’in kuzeyinden, Fransa’nın güneyine; doğuda İran’ın doğusuna kadar Akdeniz havzasında yetişen dikenli tek yıllık şifalı bir ottur. 60 cm boyuna kadar uzayabilen şevketi bostan otu dikenlerinden arındırıldıktan sonra tüketilir.
Genellikle pazarlara temizlenmiş olarak gelen akkız bitkisini Ege ve Akdeniz Bölgesinde kendileri toplayanlar için temizlenme yöntemini de kısaca anlatacağız. Ama önce faydalarından bahsedelim:
Şevketi Bostan-Bostan Otu Faydaları
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atnan UĞUR klinik araştırmalar sonrasında şevketi bostan otunun yaşlanmayı geciktirdiğini ortaya koyduğunu belirtiyor. Yine bu otun karaciğeri temizlediğini, hücre yenileyici, kırışık giderici etkisinin bulunduğunu belirtiyor.
Türkiye’ye özel ruhsatlı bitkisel bir ilaç olan Lityazol Cemil isimli ilacın ana maddesi olan şevketi bostan bitkisidir. İzmir Devlet Hastanesinde yapılan klinik çalışmada bu ilacın böbrek taşlarını düşürdüğünü ortaya konulmuştur. Bitkinin haşlanarak suyunun sabahları aç karna içilmesi de böbrek taşlarının düşürülmesini sağlamaktadır.
-------- Sponsorlu --------
Vücuttaki yaraların temizlenmesini ve çabucak iyileşmesini sağlamaktadır.
Geleneksel tıpta da bostan otu sindirim sorunları, ishal, basur tedavisinde kullanılmış; bitkinin kan temizleyici, karın ağrısını giderici olarak bilinmektedir.
Ayrıca bu bitki araç tutmalarına karşı iyi geldiği söylenmektedir. Bunların haricinde alerjik hastalıklara ve romatizmal hastalıklara da iyi geldiği bildirilmektedir.
Şevketi Bostan Nasıl Temizlenir?
Şevketi bostan temizlenmesi zor bir bitkidir. Pazarlara genellikle temizlenmiş olarak gelir. Eğer yaşadığınız bölgede varsa ve kendiniz toplayıp temizlemek isterseniz sırasıyla şu yöntemleri izleyin:
Öncelikle bir kaba limonlu su hazırlayın. Kökleri yapraklarından bıçak yardımıyla ayrılır. Yaprakları geniş bir kaba alarak bolca su ile kabı doldurun. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke atın.
Yapraklar steril olurken köklerdeki kahverengi kabuğu bıçakla veya sebze soyucu ile soyun. Kökleri temizledikten sonra diklemesine ikiye ayırın. İkiye ayırdığınız da ortada odunsu bir kısmın olduğunu göreceksiniz. Bu odunsu kısımları da ayırın.
Geriye kalan beyaz kısımları ince şerit şeklinde doğrayın ve önceden hazırladığınız limonlu suya yatırın. Yaprakları da sirkeli sudan bir süzgece alın ve topraklarından iyice arınana kadar bol su ile yıkayın.
-------- Sponsorlu --------