Pırasanın birçok faydası olduğunu söyleyen Uzmanlar, ayrıca diyet yapanlar için çok düşük kalorili ve vitamin oranından zengin bir besin olduğunu ifade etti. Sarımsak ve soğanla yakın akraba olan pırasanın “allium” ailesinden olduğunu söyleyen uzmanlar, “Pırasa, pek çok kişi için ‘olmasa aramam’ kategorisinde bulunur” dedi.
Bir kış mevsimi sebzesi olan pırasa, herkesin çok da tercih etmediği besinlerden. Vitamin ve lif yönünden zengin olan pırasa tüketmek için alternatiflerinin de fazla olduğu bir sebze. Salatalara soğan olarak kullanılabilen pırasa, çorbalara, patates yemeklerine ve omletlere lezzet katıyor.
Sindirimi düzenleyen besin lifi bakımından da oldukça zengin olan pırasa aynı zamanda A, C, K ve B6 vitaminleri için çok iyi bir kaynak. Pırasanın tek dezavantajı yüksek oranda sodyum içermesi. Tükettiğiniz sodyum oranına dikkat ediyorsanız çok fazla pırasa yememelisiniz. İster kahvaltıda isterseniz öğlen veya akşamda tercih edebilirsiniz.
-------- Sponsorlu --------
PIRASANIN FAYDALARI:
- Bu şifalı bitki yüksek oranda lif, vitamin, karbonhidrat ve protein içerir.
- Sindirimi ve hazmı kolaylaştırması, rahat sindirim sağlaması pırasa faydaları arasındadır. Bu özelliği ile sindirim sistemine büyük fayda sağlar.
- Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlık sorununu önler, rahat ve kolay dışkılamayı sağlar.
- Obeziteden yakınan kişiler rahatlıkla bu şifalı bitkiyi tüketebilir. Özellikle diyet yemeklerinin içinde pırasa bitkisi oldukça fazla miktarda kullanılabilir.
- Zayıflamak mı istiyorsunuz? Kilo verememekten mi yakınıyorsunuz? Bu şifalı bitki ile kolayca kilo verebilirsiniz. Diyet listenize bu bitkiyi ekleyebilirsiniz.
- Solunum sistemi için de faydalıdır.
- Böbrekler ve karaciğer için de büyük fayda sağlar.
- Soğuk algınlığı, öksürük, grip, nezle, bronşit ve balgam gibi rahatsızlıkların önlenmesine, bu hastalıklardan korunmaya yardım eder.
- Kan dolaşımını düzenler.
- Kolesterolün dengelenmesine yardım eder.
- Damar sertliği rahatsızlığını önler.
- İştahın açılmasına yardım eder. Özellikle taze pırasa tüketirseniz, iştahınız açılır ve daha fazla yemek yeme isteği duyarsınız.
- İdrar söktürür.
- Sinüzit gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur.
- Gut hastalığına karşı da faydalıdır.
- Anemi yani kansızlığa iyi gelmesi de pırasa faydaları arasındadır.
- İyi bir folik asit kaynağıdır.
- Prostat kanseri ve kolon kanseri için de fayda sağlar.
- Kandaki şeker seviyesini düzenlemeye yardım eder.
-------- Sponsorlu --------